استادیار و عضو هیئت علمی پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
چکیده
این نوشتار نگاهی است به نقش تربت پاک حضرت سیدالشهدا امام حسین (ع) در زندگی روزمره و مناسک گذار از زاد تا مرگ؛ خاک مقدس که بدان تربت نیز میگویند به معنی مطلق خاک و به معنای خاص، خاکی است که از حوالی مرقد مطهر حضرت سیدالشهدا، امام حسین(ع) میآورند. همچنین به هر خاک مقدس مطهری اطلاق میشود. اماکن مقدسه از آن روی مقدساند که واقعهای در آنها رخ داده، یا ممکن است رخ بدهد{مانند شهادت امام حسین(ع)}، ماهیت آنها وابسته به انجام شعایر و آیینهاست و به تبع آن اشیایی که به نوعی به آن مکان مقدس ارتباط مییابند و استفاده از آنها، مانند مهر و تسبیح و آب تربت که از خاک متبرک کربلا تهیه می شوند، این تبرک و تقدس و امید به آینده بهتر را نوید میدهند. بررسی حاضر با روش کتابخانهای و مطالعه اسناد و کتب در خصوص مراسم گذار ( از زاد تا مرگ) بهمنظور جمعآوری اطلاعات در میان شیعیان انجام پذیرفته است. نتایج نشان میدهد که تربت امام حسین(ع) معنایی فراتر از آنچه در عالم واقع وجود دارد را با خود حمل میکند، و در مراسم و مناسک گذار( تولد، ازدواج و مرگ)، شفای بیماران و امید به بهبودی آنها، مصون و محفوظ ماندن از بلایا و... مورد استفاده قرار میگیرد و عاملی در بازتولید تقدس اماکن مذهبی در پهنه باورها و مناسک شیعی است.
مجیدی خامنه, فریده. (1398). بررسی مردم شناختی تُربَت(خاک مقدس) از زاد تا مرگ مطالعه موردی تُربَت حضرت سیدالشهدا(ع). رهیافت فرهنگ دینی, 2(8), 59-82.
MLA
فریده مجیدی خامنه. "بررسی مردم شناختی تُربَت(خاک مقدس) از زاد تا مرگ مطالعه موردی تُربَت حضرت سیدالشهدا(ع)". رهیافت فرهنگ دینی, 2, 8, 1398, 59-82.
HARVARD
مجیدی خامنه, فریده. (1398). 'بررسی مردم شناختی تُربَت(خاک مقدس) از زاد تا مرگ مطالعه موردی تُربَت حضرت سیدالشهدا(ع)', رهیافت فرهنگ دینی, 2(8), pp. 59-82.
VANCOUVER
مجیدی خامنه, فریده. بررسی مردم شناختی تُربَت(خاک مقدس) از زاد تا مرگ مطالعه موردی تُربَت حضرت سیدالشهدا(ع). رهیافت فرهنگ دینی, 1398; 2(8): 59-82.