پژوهشگر مطالعات فارس ودانشجوی دکتری تاریخ ایران اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
حرم مطهر احمدبن موسی(ع) در شیراز از زمان ساخت این بقعه در نیمه قرن هشتم هجری، به عنوان مرکز ثقل حیات شهری و مهم ترین پایگاه مذهبی، معنوی و فرهنگی شیراز نقش داشته و از آن پس تاکنون جنبهها و ابعاد تازهای یافته است. دردوران قاجار به ویژه عصر ناصری و مظفری مجموعهی حرم مطهر شاهچراغ در عرصههای سیاسی و اجتماعی شیراز نقش بارز و فعالی یافت. به طوری که در جریان شکل گیری جنبشهای شهری و رویدادهای مهم سیاسی به عنوان پایگاه و کانون تجمع و مبارزات مردمی به حساب آمد. در جنبش تنباکو و جنبش مشروطه خواهی مردم شیراز و فارس، حرم مطهر شاهچراغ، میعادگاه اجتماعات عظیم مردمی و سنگر مبارزه با استبداد داخلی بود. در مراحل اصلی جنبش مشروطیت فارس حرم مطهر کانون تشکیل بزرگ ترین همایشهای مردمی و انقلابی در برابر نیروهای مستبد بود. این حرم مقدس بارها به عنوان پایگاه انقلابیون و سدی محکم در برابر یورش عوامل استبداد محلی و ایالتی نقش ایفا کرد. به این ترتیب حرم مطهر احمد ابن موسی به عنوان سنگر مبارزه و پایگاه اصلی نیروهای انقلابی در برابر مستبدین در کالبد زندگی شهری نقش آفرین شد.
شفیعی سروستانی, مسعود. (1397). نقش و کارکرد حرم مطهر احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) در تحولات سیاسی و اجتماعی شیراز در جنبشهای تنباکو و مشروطیت. رهیافت فرهنگ دینی, 1(1), 105-120.
MLA
مسعود شفیعی سروستانی. "نقش و کارکرد حرم مطهر احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) در تحولات سیاسی و اجتماعی شیراز در جنبشهای تنباکو و مشروطیت". رهیافت فرهنگ دینی, 1, 1, 1397, 105-120.
HARVARD
شفیعی سروستانی, مسعود. (1397). 'نقش و کارکرد حرم مطهر احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) در تحولات سیاسی و اجتماعی شیراز در جنبشهای تنباکو و مشروطیت', رهیافت فرهنگ دینی, 1(1), pp. 105-120.
VANCOUVER
شفیعی سروستانی, مسعود. نقش و کارکرد حرم مطهر احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) در تحولات سیاسی و اجتماعی شیراز در جنبشهای تنباکو و مشروطیت. رهیافت فرهنگ دینی, 1397; 1(1): 105-120.